Skip to main content

Brandersfeesten staan op tocht, bestuur stopt ermee

DE EDITIE 2022 VAN DE BRANDERSFEESTEN. DAT ZOU WEL EENS DE LAATSTE GEWEEST KUNNEN ZIJN.
Willen de Branders-feesten in Schiedam dit jaar doorgaan, dan zal er pijlsnel een nieuw bestuur moeten staan. Het oude gaat niet door, uit tijdgebrek.

In een kort bericht kondigde het bestuur deze week zijn vertrek aan. ,,In het organiseren van een Brandersfeesten 2023 zal weer veel tijd en aandacht gestoken moeten worden. Dit is momenteel niet verenigbaar met de te besteden vrije tijd die het huidige bestuur hieraan zou kunnen geven”, schrijft het bestuur, dat het stokje graag wil doorgeven aan een nieuw bestuur. ,,Wellicht zijn er in Schiedam doorgewinterde, enthousiaste stadsgenoten met kennis van de stad die graag de schouders willen zetten onder dit prachtige stadsfeest?”

Kees Janse, eigenaar van Zaal Beatrix, voelt zich niet geroepen om in dit bestuursgat te springen. Daarvoor heeft hij het veel te druk. Samen met John van Oudenaarde van Crevor Events was hij afgelopen september wél van de partij tijdens de Brandersfeesten, met Muziek in de Tuin. Drie dagen lang dj’s en coverbandjes in de tuin van de Grote of Sint Janskerk.

Zware eisen

Of de Brandersfeesten wel of niet doorgaan, Muziek in de Tuin zal Janse sowieso niet meer organiseren. ,,Je kunt dit ook gewoon als los evenement doen, maar dat doen we niet. De kosten zijn hoog en dat gold voor iedereen. Er worden zware eisen gesteld op het gebied van veiligheid. Je moet hekken en beveiliging neerzetten en daarnaast ook nog voor de bandjes en de techniek betalen”, aldus Kees Janse.

Daar liepen vorig jaar ook al veel horeca-ondernemers tegen aan. Bekende ondernemers deden daarom ook niet mee aan de Brandersfeesten. Op het laatste moment ging het sein pas op groen, nadat de gemeente Schiedam voor de gelegenheid de coördinatie van de veiligheid voor haar rekening nam. Dat zal nu weer de taak moeten worden van een eventueel nieuw bestuur. Janse: ,,Ik denk dat het nog knap lastig zal worden om een nieuw bestuur te vinden. Misschien dat een aantal mensen de schouders eronder wil zetten, maar de Brandersfeesten is geen evenement dat je er even bij doet.”

De kans bestaat dat de Brandersfeesten zo een stille dood sterven en het aantal op 36 edities blijft staan. ,,Ik denk dat het moeilijk wordt. Je kunt je ook afvragen of de formule nog van deze tijd is. Ik denk van wel. Muziek, een braderie en gezelligheid leveren altijd wel een succes op”, meent Janse.

Het bestuur geeft tijdgebrek op als reden. Jeroen Zeeman van Sjiek denkt dat er wat anders meespeelt: geen steun van sommige politieke partijen. Zo twijfelde Alles voor Schiedam aan de capaciteiten van het bestuur. ,,Ik begrijp het bestuur wel. Ik was al veel eerder gestopt en vind dat je als politieke partij juist steun moet geven”, aldus Zeeman.

Sjiek had vorig jaar een ponton, waarop flink werd gefeest tijdens de Brandersfeesten. Bezoekers moesten een kaartje kopen. ,,Maar wat Kees Janse zegt, klopt. De kosten rijzen de pan uit. Waar ik me nog meer zorgen om maak, is hoe hoog het aantal decibellen mag zijn. Het heeft geen zin om een band op het ponton te zetten als je die niet eens kunt horen. Het moet geen staande receptie worden.”

Bron: AD 6 april 2023

Geen nieuw bestuur stichting Brandersfeesten en ‘dus geen feest dit jaar’

‘In navolging van de oproep voor nieuwe bestuursleden voor de stichting Brandersfeesten zijn er niet voldoende reacties geweest om een nieuw bestuur te vormen’ laat de Stichting weten.
‘De Stichting wil de mensen bedanken die op dit bericht hebben gereageerd. Dit betekent dat de Stichting Brandersfeesten dit jaar geen 37ste editie zal/kan organiseren’ aldus de korte verklaring vandaag van het aftredende bestuur.
Remy Reurling, sinds drie jaar voorzitter van de Stichting, zei op 5 april er nog ‘alle vertrouwen’ in te hebben’ dat het feest ook dit jaar door zou gaan. Ook al stopt het huidige bestuur nu, luttele maanden voor het feest losbarst, het eventuele nieuwe bestuur hoeft niet met een leeg vel papier te beginnen: “Er liggen al allerlei plannen klaar”.
Het huidige bestuur bestaat naast Remy uit vier vrouwen. “We hebben overlegd en een aantal, waaronder ik, zeiden niet door te kunnen gaan. Dan houdt het voor de rest ook op” zei Reurling.

Niet van leien dakje

Vorig jaar ging het organiseren van het grootste feest van Schiedam niet van een leien dakje. De gemeente trok op het laatste moment de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de 36-ste editie van het evenement naar zich toe. “Wij hebben geconstateerd dat het niet goed loopt. Wij zijn met de stichting om de tafel gegaan”, legde wethouder Frans Hamerslag (Progressief Schiedam) begin september uit. De gemeente droeg de verantwoordelijkheid voor het algehele veiligheidsplan, iets waar de stichting Brandersfeesten de handen niet aan wilde branden.
Op social media, op straat en tijdens het feest waren er kritische geluiden te horen en te lezen. Zo hoopte iedereen het traditionele Brandersfeesten-gevoel terug te vinden, maar was de conclusie: ‘Dit waren niet de Brandersfeesten zoals we het ooit hadden’.
Yvonne Martijn, penningmeester van de Stichting Brandersfeesten vertelde toen aan SCHIE: “Het was anders dan alle andere jaren. Ik denk ook dat veel mensen nog aan het idee moeten wennen om naar de Brandersfeesten te komen”.
Bron: Schietv, 21 april 2023.

Altijd veel publiek bij het optreden van de Shantykoren.
Dit mag toch niet verloren gaan.

Shantykoor Stuurloos is dupe als de Brandersfeesten geen doorgang zal vinden. In de voorgaande jaren nodigde Stuurloos de Shantykoren uit voor optredens op de Brandersfeesten. In de Shanty wereld staat het Shantyfestival van de Brandersfeesten op de kaart. Er komt veel publiek op af.
Het zou jammer zijn.

Briefverkeer Gemeente Schiedam/Centrum Manager

Op 6 juni een brief gestuurd naar het college van B & W Schiedam om in gesprek te komen met wethouder Hamerslag. De Brandersfeesten gaan niet door, maar Stuurloos wil het initiatief tonen om een Shantyfestival tijdens het weekend van de afgelaste Brandersfeesten te gaan organiseren.

6 juni de brief gestuurd, geen bevestiging van ontvangst ontvangen. 23 juni een e-mail gestuurd of de brief wel is ontvangen.
26 juni een email ontvangen van de accountmanager Evenementen, Horeca en Detailhandel van de Gemeente Schiedam, antwoord op een ander e-mailadres ontvangen, dat de brief was doorgestuurd naar het Centrummanagement.

Tot op heden (23 september) geen enkele reactie vanuit het Centrummanagement ontvangen. O ja toch.
De voorzitter van het centrummanagement heeft een reactie gegeven op Facebook over het interview van de voorzitter van Stuurloos. Zie hier zijn reactie, “Meneer kent blijkbaar alle feiten wat betreft Brandersfeesten niet roept ook maar weer wat onzin. Zo jammer”.

Stuurloos vindt het ZO JAMMER dat de door onze verstuurde brief daar geen antwoord op komt.

Zie de kolom rechts reacties op Facebook.

Kijk hier het interview van de voorzitter van Stuurloos.

Reacties facebook